Nazilli Şubesinden 104. Yıl İle Alakalı Basın Açıklaması

25 Mart 2016
Nazilli Şubesinden 104. Yıl İle Alakalı Basın Açıklaması

Türk Ocakları Derneği Nazilli Şubesi 25 Mart Türk Ocaklarının kuruluşunun 104. Yıl dönümü nedeniyle Atatürk Parkı önünde bulunan Atatürk Büstüne çelenk koydu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından konuşma yapan Nazilli Türk Ocağı Başkanı Ahmet Çekim Türk Ocaklarının kuruluş amaçları ile ilgili bilgiler vererek bir basın açıklaması sundu.

TÜRK OCAKLARININ KURULUŞUNUN 104. YIL DÖNÜMÜ BASIN AÇIKLAMASI

“Türk Ocakları Nedir? Nasıl Kurulmuştur?

Türkiye'nin en eski sivil toplum kuruluşu olan Türk Ocakları; 104 yıl önce Osmanlı'nın son döneminde başlayan ayrılıkçı hareketler ve 93 harbi ile Balkan faciası sonrasında Türk aydınlarında ve gençlerinde meydana gelen "Millî Uyanış" sonucunda kurulmuştur. Devletin dağılma sürecine girmesinden ıstırap duyan 190 Askeri Tıbbiyeli bir gece seher vakti Karaca Ahmet mezarlığında toplanarak girişimciler kurulu oluşturmuş ve dönemin birçok tanınmış şair, edip, bilim ve düşünce adamına mektup yazarak onları bir Millî Kuruluş oluşturarak başlarına geçme konusunda göreve davet etmişlerdir. Bu mektubu alan o zamanki aydınlardan Türklük Şairi Mehmet Emin YURDAKUL Bey başkanlığında büyük fikir ve düşünce adamları Yusuf AKÇURA, Ahmet AĞAOĞLU, Ziya GÖKALP, Hamdullah Suphi TANRIÖVER ve birçok değerli insanın yönetiminde “TÜRK OCAKLARI" adlı bir millî kuruluşu 25 MART 1912 tarihinde kurarlar. Ne var ki bu kuruluşa vesile olan 190 genç Çanakkale'ye gönüllü gider ve hepsi de şehit olurlar.

Türk Ocakları ve Cumhuriyet

Kuruluşunu takiben süratle teşkilatlanan Türk Ocakları 1919 yılında 35 şubeye ulaşmış, Osmanlı Vatanını işgal etmeye başlayan istilâcı güçlere karşı Millî Mücadeleyi organize etmeye başlamış, halkı açık hava toplantıları ile uyararak milli şuurun oluşmasına çalışmıştır. Ocağın bu faaliyetleri sömürgecilerin hoşuna gitmediği için İstanbul'u işgal eden İngilizler tarafından karşılarındaki yegâne "millî güç" olarak nitelendirdikleri Türk Ocaklarını kapatarak yöneticilerini Malta adasına sürmüşlerdir. Bu dönemde Türk Ocaklarının temsil ettiği Milliyetçilik düşüncesi devletimizin kurucusu Mustafa Kemal'in ilham kaynağı ve yıkılan imparatorluğun yerine kurulan Millî Devletin temel dayanağı olmuş; Atatürk her gittiği yerde önce Türk Ocaklarına uğramış, herkese "Türk Ocaklılar" gibi olmalarını tavsiye etmiş, Konya Türk Ocağını ziyaretinde de "Bu Ocağı Söndürenin Ocağı Sönsün" diye vasiyette bulunmuştur.

Türk Ocaklarının Ülküsü Nedir?

Türk Ocaklarının temel amacı; millî ve manevî değerlerle ilgili olarak toplumun bilinçlendirilmesi ve bu yolla birlik ve bütünlüğün pekiştirilmeye çalışılmasıdır. Dernek; millî Kültür’ün (hars), ahlâk ve fikir hayatının geliştirilmesi, millî birliğin kuvvetlendirilmesi, toplum yapısının sağlamlaştırılması ve Türklüğün yüceltilmesi amacıyla kurulmuştur. Kısaca "Türk Milliyetçiliği" olarak adlandırılan bu amaç derneğin "Millî Ülküsüdür". Dernek bu amaçla; tarihimizde, milletimizin kaderine tesir etmiş olaylarla ilgili olarak sohbetler, seminerler, konferanslar, toplantılar ve törenler düzenler. Milletimizin kendi değerlerinden beslenerek sağlam bir "Tarih Şuuruna" sahip olmasını sağlar, Türk büyüklerini anar ve yeni nesillere tanıtmaya çalışır.

Türk Ocakları ve Siyaset

Türk Ocaklarının ilk nüvesini oluşturan 190 Tıbbiyeli öğrencinin beyannamelerinde, kuruluşun siyasetle ilgisi olmaması gerektiği, her türlü siyasî anlaşmazlıkların ve tartışmaların üstünde tamamen millî ve sosyal bir cemiyet ihtiyacına cevap vermesi gerektiği belirtilmişti. Türk Ocağı'nın ilk tüzüğünde de Ocağın asla siyasetle uğraşmayacağı, meselelere millî ve sosyal açılardan yaklaşıp hiçbir zaman siyasî partilere hizmet etmeyeceği ifade edilmişti. Türk Ocaklarının Amblemi Niçin Bozkurttur? Her milletin nasıl bir sembolü varsa Türk Milletinin sembolü de bağımsızlık ve hürriyetin sembolü Bozkurt’tur. Türklerin Ergenekon'dan çıkışında önlerinde Bozkurt vardır, Göktürklerin Bayrağında Bozkurt vardır. Bir Millî Devlet kurmaya çalışan Atatürk de, Bozkurt'u benimsemiş, paralara Bozkurt'u bastırmış, yavrukurt teşkilatına Bozkurt amblemini vermiş, masasına Bozkurt heykeli koymuş, kurdurduğu birçok sanayi kuruluşuna (Petrol Ofisi gibi) Bozkurt'u amblem olarak koydurmuş, kabinesindeki adalet bakanı "Mahmut Esat" Bey'e "BOZKURT" soyadını vermiş ve manevî başkanlığını yaptığı Türk Ocaklarına da Bozkurt'u amblem olarak seçtirmiştir. Yani Bozkurt sadece Türk Ocaklarının değil TÜRKLÜĞÜN SEMBOLÜDÜR. Yani; "Bozkurt TÜRKLÜK demektir."