TÜRK OCAKLARI

GENEL MERKEZİ

İsmail Gaspıralı’nın Açtığı Yolda Neredeyiz?

 

   Her ülkenin UNESCO Millî Komisyonu, kendi tarihi ve kültürü için önemli bulduğu kişileri ve olayları anma yılı ilan ediyor. Bu ilan edilen anma yılında, çeşitli etkinlikler ve yayınlar ile o kişinin kendi kültürü ve insanlık değerleri bakımından daha iyi anlaşılması hedefleniyor. Türkiye Millî Komisyonu tarafından 2014-2015 yılları için UNESCO Genel Konferansına önerilen ve onaylanan şu dört önemli şahsiyet ve olayla ilgili anma faaliyeti devam ediyor: 1. Matrakçı Nasuh’un ölümünün 450. Yıldönümü. 2. İsmail Gaspıralı’nın ölümünün 100. Yılı. 3. Türk İslam Eserleri Müzesinin kuruluşunun 100. Yılı. 4. Halide Edip Adıvar’ın ölümünün 50. yıldönümü. Ayrıca İran’ın önerdiği ve Türkiye ile Azerbaycan’ın desteklediği, Abdulkadir Meragi’nin müzik tarihi için önemli eseri “Makasıdü’l Elhan”ın yazılışının 600. yılı, kültür tarihimizi anlamak için bir fırsat olmuştur.

 

   Dergimizin bu sayısında, UNESCO anma yıldönümlerine atfen, Türk Ocakları ve Türkçülük düşüncesinin gelişmesinde özel öneme sahip olan İsmail Gaspıralı hakkında mütevazı bir dosya sunuyoruz. Bu dosya yazıları, okuyucularımız için Gaspıralı’yı keşfetmek ve yeniden okumak için vesile olacaktır. Dosya editörümüz Doç. Dr. İbrahim Maraş ve katkı sağlayan değerli akademisyen arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. İsmail Gaspıralı, Türklük için yüreği atan ve Türklerin birliği için hem yol gösteren hem de bizzat faaliyette bulunan büyük bir dava adamıdır. Türk dünyasında bıraktığı izler, hepimize yol gösterici olmaya devam ediyor. Bu bakımdan kendisini daha etraflı ve derin çalışmalarla günümüze taşımalıyız. Bunun için şubelerimizin çok değerli çalışmaları bu amaca hizmet etmektedir. İstanbul şubemiz, hazırladığı bilgi şölenini ve Kırım’da açılan “İsmail Gaspıralı Araştırma Merkezi ve Müzesi” projesini tamamladı. Üniversite ve orta öğretim öğrencileri arasında açtığı yarışmayı yılsonuna kadar tamamlayacak. Bursa şubemiz,her yıl bir büyük Türk hakkında bilgi şölenleri yapmaya, İsmail Gaspıralı ile başlayacak. Bilgi Şöleni, 11-12 Aralık 2014 tarihinde Uludağ Üniversitesi ile birlikte icra edilecek. Panel ve konferanslar zaten devam etmektedir.

 

   Türk Yurdu olarak kendimizi yenilemeye ve geliştirmeye devam ediyoruz. Yeni dönemde üçüncü kitabımızı, “İpek Yolunda Türk Kültür Mirası” adlı eseri çıkardık. Satış için internet kitapçılarına sunduk. Hem dergimizden hem de internet kitapçılarından kitaplarımıza ulaşabilirsiniz. Siz değerli üyelerimiz ve okuyucularımızın ilgisi ve desteği sayesinde hizmetlerimize devam ediyoruz. Birbirimizden güç ve enerji alıyoruz. Bu Ocak da Dergi de hepimizin. Şu an bir emanet yürütüyoruz ve en iyisi olsun diye gayret ediyoruz. Dergimizle ilgili olumlu ve olumsuz gördüğünüz konuları bizimle paylaşırsanız daha iyiye, daha kolay ulaşırız. Her yılsonu, bir muhasebe ayıdır ve Türk Yurdu olarak bu muhasebeyi yapmak bizim de görevimizdir.

Yeni ve daha güzel sayılarda buluşmak üzere sağlıcakla kalın…