Kurumlar ve Ekonomik Performans

Kurumlar ve Ekonomik Performans

29 Kasım 2024 Cuma günü Türk Ocakları Niğde Şubesi M. Yılmaz Uzun Salonu’nda düzenlenen etkinlikte bu hafta Dr. Hilal Budak Biçer , “Kurumlar ve Ekonomik Performans” başlıklı konuşmalarını gerçekleştirdi.
Kurumların ekonomi üzerinde etkisini inceleyen çalışmalardan bahseden Dr. Hilal Budak Biçer tarihsel süreç boyunca ekonominin nasıl geliştiğini, ortaya atılan fikirleri ele aldı.
Adam Smith’in bireysel ekonomi anlayışının, toplumlar için de benzer olduğunu belirten Biçer,günümüz insan prototipinde de bu davranışların görüldüğünü ifade etti.
Biçer, gelir eşitsizliğinin giderek derinleştiği bir dünyada ekonomik büyümenin nüfusun %90’ı için bir anlam ifade etmediğini, servetin genelde %1’e tekabül eden belirli bir zümrenin elinde olduğunu belirtti.
Bir kurumdan bahsetmek için, formal ve informal kurum tanımlamalarından bahseden Biçer, “hukuk, demokrasi, siyasi istikrar” gibi formel kurumların ekonomiye olan etkisini açıkladı.  
Bu kurumların toplumun tüketim anlayışlarını belirlediğini söyleyen Biçer, toplumların sahip oldukları eğitim yapılarının gelişmişlik üzerinde ciddi anlamda etkili olduğunu belirtti.
Formel kurumların ölçülebilmesinin 6 değişken üzerinden gerçekleştiğini belirten Biçer, bunların “İfade Özgürlüğü ve Hesap Verme Sorumluluğu, Siyasi İstikrar ve Şiddet/Terörizmin Yokluğu, Yönetimin Etkinliği, Düzenlemelerin Kalitesi, Hukukun Üstünlüğü, Yolsuzluğun Kontrolü” söyledi.
Konuşmalarını “Dar Koridor” ve “Ulusların Düşüşü” kitaplarından alıntılarla zenginleştiren Biçer, bu iki kitabın kurumların ekonomi üzerindeki etkisini anlayabilmek için okunabilecek kitaplar içinde önemli olduğunu söyleyerek sözlerini noktaladı.
Soru ve cevap kısmıyla devam eden program Dr. Hilal Budak Biçer’e teşekkür plaketi takdim edilmesiyle sona erdi.