Türk Yurdu Milliyetçi Düşüncenin Hür Kalesi
Rahmetli Cemil Meriç dergiler için “hür tefekkürün kaleleri” nitelemesi yapıyor. Bu nitelendirme Türkiye’de genel bir ilke halinde kabul gördü. Fikir hareketleri hala düşüncelerini ve araştırmalarını dergilerle sunmaya devam ediyor. Çağdaş Türk düşüncesinin en parlak dönemi olarak kabul edilen 2. Meşrutiyet sonrası çok sayıda dergi çıkmaya başladı. Bunlardan birisi de Türk Yurdu dergisiydi. Türk Yurdu Türklüğün tehlikede olduğunu fark eden milliyetçi münevverlerin toplanma merkezi oldu. Türkün varlığı tehdit altındaydı ve bu tehdit ortamının bertaraf edilmesi için insanların uyarılması ve bilgilendirilmesi gerekiyordu. Dergi ilk sayısında “Türklüğe hizmet etmek, Türklüğe faide dokundurmak" emelinde olduğunu belirtir. Türklüğün bütün meseleleri dergi sayfalarında ele alınmaya ve okuyuculara sunulmaya özen gösterildi. Türk Yurdu dergisinin ilk dönemi Türk milleti için zorlu yıllardı. Dönemin Türkçüleri bu zorlu dönemde adeta ateşten çemberlerden geçtiler.
Türk Yurdu’nun 1911 yılında başlayan serüveni bazı aralıklara rağmen devam ediyor. Son dönem 1987 yılında Türk Ocakları’nın yeniden açılmasıyla başlıyor ve bugüne kadar istikrarlı bir şekilde yayınlanıyor. (http://www.turkyurdu.com.tr/tarihce.php) Türkiye’de uzun süredir aynı çizgide yayınlanan nadir dergilerden birisi Türk Yurdu. 2013 yılı itibariyle 102. Yaşını kutlayacak olan dergi Türkiye’nin ve Türk milliyetçiliğinin gurur kaynağı. Türk Yurdu bu gururu okuyucularının desteği ile daha yukarılara çıkarmayı ve topluma daha fazla ulaşmayı bir görev kabul ediyor. Türk Ocaklılar bu görevin bilinciyle Türk Yurdu Abone Kampanyası’na destek oluyorlar.
Türk Yurdu Abone Kampanyası Genel Başkanımız Prof. Dr. Mehmet Öz ve yönetim kurulu üyeleri tarafından 2013 yılı abonelikleri yapılarak başlatıldı. “Her Türk Ocaklı Türk Yurdu dergisinin doğal abonesidir” ilkesi doğrultusunda derginin mevcut okuyucu kitlesini artırarak daha güçlü bir yayın haline getirilmesi hedefleniyor. Genel Başkan Prof. Dr. Mehmet Öz’ün açıklaması kampanyanın amacını şöyle özetliyor:
“Şimdiye kadar dergimizin yaşamasına fedakârca destek olan üyelerimize teşekkür ediyoruz. Türk Ocaklı olma şuurundaki her üyemiz dergimizi bir okul olarak kabul eder ve kendisiyle birlikte çevresine de dergimizi ulaştırmayı bir görev olarak kabul eder. Bizim ayrıcalığımız zaten budur. Milliyetçilik gönüllülük ve fedakârlık gerektirir. Türk Ocakları bunun üzerinde yükselmektedir. Her Türk Ocaklının varlığı bu gücü artırmaktadır. Türk Yurdu’nun gücü de üyelerimiz ve gönüldaşlarımızdır. O yüzden abone kampanyamızı bütün üyelerimizin sahiplenmesiyle başarıya ulaştırabiliriz.”
Türk Ocakları’nın ve Türk milliyetçilerinin haklı gururu asırlık çınar Türk Yurdu bir fikir dergisi olarak Türk kültür hayatına hizmet etmeye devam edecek. Bu hizmeti daha kaliteli ve daha etkili yapmak hepimizin elinde. Bu konuda hepimizin yapabilecekleri var. Aydınlarımız ve bilim adamlarımız en iyi çalışmaları ile Ocak mensuplarımız yeni abonelere ve okuyuculara ulaşmakla, okuyucularımız dergilerine sahip çıkmakla çok daha etkili bir yayın organı haline getirebilirler. Bir dergi eğer sahipleneni varsa hayatını devam ettirir. Türk Yurdu’nun başarısı burada saklıdır. Türk Yurdu’nun resmi sahibi Türk Ocakları Derneği olmakla beraber, asıl sahibi bu millete gönül vermiş milliyetçilerdir. Türk milliyetçileri fikir hareketimizin hür kalesine en azından abone olarak destek olabilirler. Milliyetçi hareketin tarihinde gururla andığımız çok sayıda dergi vardır. Maalesef bugün hala yayında olan en uzun soluklu dergi Türk Yurdu’dur. Türkiye’de dergi yayınlamak kolay, yaşatmak ve yaygınlaştırmak zordur. Bu zor hizmetin başarısı düşünce adamlarıyla okuyucuları buluşturacak fikir atmosferidir. Bu atmosfer Türk milliyetçiliği fikir hareketinin hür kalesi olmayı başaran Türk Yurdu dergisinde vardır.